Neglelakkens verden - En guide.

Jeg har tilføjet en masse nye begreber, negle art teknikker osv. Jeg har prøvet så vidt muligt at tilføje billeder. Der kommer senere billeder til alle forklaringer.

Nogle af begreberne har ikke et tilsvarende dansk navn, så nogle vil være på dansk og andre på engelsk. Men de står under det som vi bruger i vores indlæg.

Jeg har brugt ca 6 timer på dette indlæg, men kan ikke garantere, at jeg har alt med. Derfor må I gerne sige til hvis I savner forklaringer på noget.

Sussi


A
Amerikansk manicure: Mange kender den franske manicure, men ikke den amerikanske. De er ikke så forskellige. Det er stadig en manicure med en hvid kant, men den amerikanske har et blødere look og man bruger en mere hudfarvet/dæmpet hvid til kanten, så den ikke er så skarp, som i den franske.

Accent negl:  En eller flere negle der skiller sig ud fra de andre. F.eks kan man komme en lilla neglelak på alle neglene, og så kun på ringfingeren komme glitter, folie, caviar eller en anden farve neglelak.
Accent negl, se indlæg her.
Aqua Fix Base: Dette er en underlak som bruges under holo lakker. De kan være svære at påføre, da nogle trækkes af igen ved lag nummer 2. Denne underlak er mælkehvid og får lakken til at hænge fast i stedet. Vi har en rigtig god en fra Makeup Store.
Makeup Store - Aquafix. Se indlæg her.


B
Base coat: (underlak) Det er en lak der 1. Beskytter neglen mod neglakken 2: Forlænger neglelakkens holdbarhed og 3: Udjævner eventuelle riller i neglen (se Ridgefiller).
CND Stickey Base.


Braided nails: (Fish Tail): Disse er flettede negle. Man kommer neglelakken på i 3 forskellige farver og "fletter" dem ned af neglen, med start fra roden.
Braided/ Fishtail/Flettede negle. Se indlæg her.
Buffer: En flersidet finkornet fil eventuel i 2 eller flere grader af grovhed. Man bruger den til at file oversiden af neglen, så man fjerner mindre ujævnheder i neglen. Man bør dog ikke gøre det for voldsomt eller for tit, da neglen kan tage skade.

C
Caviar: (beads/perler) Små kugler eller perler, som man kan sætte fast på neglen med lim/neglelak/toplak.
Ciaté - Caviar. Se indlæg her.

Color block: Når man laver en color block manicure, så adskiller man flader af farve, men det behøver ikke at være som på billedet herunder. Det kan være at dele neglen ind i 2 farver med en skarp kant. Hertil kan man nemt bruge tape/striping tape.
Color Blocking, se indlæg her.

Cremelak: Det er betegnelsen for neglelak uden noget i. En neglelak uden shimmer, glitter eller andet af den slags.
China Glaze -Below Deck

D
Dotting tool: Er et værktøj man bruger til at lave prikker med. De fås i flere størrelser og kan købes på Ebay i sæt med 4/5 stk for under 20 kroner inkl fragt. Det er et uundværligt værktøj. Kan erstattes af en knappenål med rundt hovede, men de kommer ikke i så mange forskellige størrelser.
Dotting Tool - på dansk Prik Værktøj? Nej vel :P

Duochrome: En neglelak der har 2 eller flere farver og skifter alt efter hvilken vinkel man ser fra. De er meget svære at fotografere. Duochrome lakker er tit shimmer lakker.
China Glaze- Deviantly Daring. Se indlæg her.

F
Fan brush: Køber man et sæt med negle art pensler får man tit denne vifte formede pensel med. Den kan f.eks. bruges til at lave fine streger med hen over neglen.
Negleart lavet med en fan brush.Se indlæg her.

Farveskiftende neglelak: Der fines flere forskellige farveskiftende neglelakker. 1: En der skifter ved sollys (som Del Sol) 2: En der skifter ved kold/varm temperatur og oftest er der forskel mellem tip og resten af neglen (som Pretty & Polished) og 3: En der skifter v.h.a UV lys (som Ciaté's UV-toplak).
Ciaté Corrupted Neon Manicure.

Fil - Glas fil: Neglefile fås i 2 forskellige varianter. Den alm sandpapirs lignende variant og glasfilen, som aldrig bliver sløv og kan vaskes igen og igen.

Fimo: Det er et materiale der minder om modellervoks. Man kan få det til selv at lave figurer, eller købe allerede lavede stænger og figurer. Man bruger dem til at lime fast på neglene. Kan købes billigt på Ebay.
Fimo stænger. 

Flakieneglelak: (flageneglelak) Neglelak med glitter stykker i flager. De er tit ujævne i kanterne. De findes både som toplak (som effekt) og i jelly neglelak (som i f.eks. Nfu Oh).
Øverst: Nfu Oh: 59. Nederst: Essie - As gold as it gets. Flere flakies her.

Folie: Folie er tyndt papirs lignende materiale, som f.eks. har farverige mønstre eller bare hele farver. Er en smule metallisk i udseende. Kan fås i ark og i ruller. Sættes fast med en speciel neglelim/primer. Se guide til hvordan man bruger det her.
Ciaté - Colorfoil. Se indlæg her.

Folie metoden: Dette er en måde, at fjerne glitter neglelak på. Man kommer neglelakfjerner på noget vat/vat-rondel, presser det ned mod neglen og kommer et stykke husholdningsfolie rundt om og lader det sidde i 5-10 minutter. Derefter kan man fjerne neglelakken helt uden problemer, da den opløser den helt. Dette skal man dog ikke gøre hver dag og husk at brug masser af neglebåndsolie og creme bag efter.
Folie metoden. Andre måder kan ses her.

G
Galakse: Galakse negle er en type negleart. Man laver sine negle, så de ligner, ja, en galakse. Man kan bruge lige de farver man har lyst til. Maja har lavet en guide til hvordan man laver det nemt her.
Galakse negle art. Se indlæg her.

Gel lak: En neglelak man hærder i en UV/LED lampe og som holder op til 14 dage. Den har samme styrke som en gele og bliver oftest lagt på en salon. Flere mærker har lavet en variant til hjemmebrug. Skal fjernes igen med folie metoden. CND - Shellac og Depend's gellak er nogle af de mærker der findes. Ebay har også en masse varianter.
CND Shellac - Rock Royalty.

Glitter Holo: Dette er en glitterneglelak med holo effekt. Med store eller små glitter stykker har de holo effekt, som kan ses i f.eks sollys.
Rimmel Precious Stones - Diamond Dust.


Glitterneglelak: Neglelak med glitter. Store, små, mellemstore, forskellige former og farver. Mulighederne er mange. Der findes både effekt glitter lakker, hvor glitteret er i en klar base, eller der findes neglelak med farve og glitter.
WellNails: Øverst - Make it sparkle. Nederst - Kicked korean elvis in the nards.


Gradient: Det er en måde at skifte fra 1 farve til en anden på selve neglen. Man starter med én farve ved roden og skifter så til én eller flere lakker ned af neglen. Man bruger oftest en makeupsvamp til dette. Enten dupper man neglelakken på neglen med 1 farve ad gangen, eller så maler man farverne på selve svampen, dupper på et stykke papir til farverne mixer lidt og derefter på neglen. Det kan være en god ide at bruge en base farve på neglen inden og komme tape rundt om neglene inden snart for at undgå for meget neglelak på neglerødder og fingre.
Øverst: China Glaze tekstur, se indlæg her. Nederst: Sommerfugl med gradient, se indlæg her.

H
Halvmåne: En klassisk og en slags omvendt fransk manicure. Man bruger franske manicure klistermærker til at sætte ved roden fremfor på spidsen. Man maler derefter den nederste del med en anden farver og afslutter med toplak. Dog er halvmånen  tit i andre farver end hvid. En klassisk variant er Dita Von Teese's røde shimmer negle med hvid perlemor halvmåne. Man kan også bruge andre former end rund lige som på spidsen. Der findes utallige varianter på f.eks Ebay.
Klistermærker til franske og halvmåne negle.

Hjemmelavet neglelak/franken: Mange blander selv deres egen neglelak, eller laver dem helt fra bunden. Man kan købe klar lak på nettet og blande glitter i og lave effekt toplakker, eller man kan blande lakker man allerede har til en helt 3. farve. Mulighederne af uendelige. Man kan endda købe tomme neglelak flasker på nettet. Der findes utallige guider hvis man Googler "franken polish guide". Sussi har engang blandet sin egen neglelak.
Sussi's hjemmelavede neglelak; Twilight.

Holo neglelak:(holografisk) Der findes 2 forskellige holo lakker. 1: Lineær/Linear holo, hvor man kan se en regnbue i lakken og 2: Spredt/Scattered holo hvor man kan se holo effekten, men der ikke er en klar prisme. Der findes også en 3. Kig under Glitter Holo.
Fnug - Holographic + Perfect holo i rød og blå. Se indlæg her.


I
Indie neglelak: Indie står for Independent/selvstændig og er en betegnelse for alle dem som har lavet deres eget mærke, enten lavet derhjemme eller hos en neglelak producent. Der findes utallige/monster mange mærker derude. I danmark har vi endda et par stykker. Besøg Appeal4, Foxy Paws,
& WellNails og Fnug.
Pretty & Polished - Sand Art. Se indlæg her.

J
Jelly neglelak: En neglelak der er gennemsigtig. Man kan dermed bygge dybden på farven op eller bruge den til at lave Jelly sandwich med. (se Jelly Sandwich nedenunder).
Oh my Gosh! - Pink Red.

Jelly sandwich: En måde at mixe forskellige neglelakker ved at lave en sandwich af jelly neglelak og glitter neglelak. Først kommer man et lag jelly lak på (en lys nude kan også bruges), et lag glitter, et lag jelly lak og til sidst toplak.


K
Krakelering: (krack/grafitti/crackle osv) Det er en type neglelak, som krakelerer når den tørrer på neglen. Man på fører den i et tyndt lag over en neglelak og den krakelerer med det samme. Man skal huske at bruge toplak, da den tørrer helt og falder af. Alle mærker med respekt for dem selv har lavet en variant af krakelerings lakken, derfor de mange navne. Dette var en trend i 2011-2012.
Depend Efterårs kollektion 2011.

L
Løs Glitter/Palietter/skaller/studs: Der findes utallige ting at pynte sine negle med. Oftest sættes de fast på neglen med en lim eller toplak, men de kan også sættes fast i neglelakken og så forsejles med en toplak. Ebay er en af de steder hvor man kan finde lige hvad hjertet begærer og ofte til små penge.
Ciaté - Sequins.

M
Magnetisk neglelak: En type neglelak hvor der er magnetiske partikler i lakken. Man bruger en magnet til at fremhæve partiklerne, så der danner sig et mønster i lakken. Mønsteret kommer an på den magnet man bruger. Igen har alle mærker med respekt for dem selv lavet en variant af magnet neglelakken. Dette var en trend i 2012.
Sally Hansen - Polar Purple.

Mat neglelak /mat toplak: En type neglelak med en mat overflade. Både ved udseende, men også ved berøring. Man kan både få neglelak hvor sele neglelakken er mat, men også en toplak der gør alle ens neglelakker matte. Det giver endnu flere muligheder. Vi bruger Essie's Matte About You og Ciaté's - Matnificent toplakker i overflod.  Glitter og shimmer lakker ser super lækre ud med en mat toplak ovenpå. Det får glitteret til at fremstå tydeligere.
Sally Hansen - Fuzz-Sea glitter med Essie - Matte about you toplak.

Metallisk: Det er en type neglelak hvor lakken har et særligt udseende. Overfladen er skinnende metallisk og kan ligne folie. Ofte kan ujævnheder i neglen ses igennem denne type neglelak, så her er en god base eller ridgefiller en god ide.
Ciaté - Spending Spree.

Minx: Det er en neglefolie, der opvarmes og sættes på neglene. Minx er et professionelt produkt, men der findes andre mærker end Minx og flere af dem behøver ikke at blive opvarmet for at komme på. Sally Hansen har f.eks. nogle der er lavet af neglelak og hedder Nail Polish Strips. Der findes også nogle med klister på undersiden., selv China Glaze og Sephora har lavet varianter.
Minx i leopard print med guld og sølv.

N
Nail art pen: Dette er en neglelak der har 1-2 muligheder. En tynd pensel (og en stift). Denne nail art pen bruges til, ja, negle art. Man kan købe dem i utallige farver til ingen penge på Ebay. Der findes rigtig mange mærker, som har sådan en nail art pen. F.eks Inglot, Depend, Color Club, Nubar.
Nail art pen i rød fra Inglot.

Nail art pensler: Disse er pensler med meget små/tynde/lange/særlige pensler. De fås i mange variationer og bruges til noget forskelligt. Forskellen på disse og nail art pennen, er at her kan man dyppe dem i hvilken som helst neglelak og rense dem igen. Man kan købe sæt med nail art pensler til ingen penge på Ebay, eller købe de små pensler som man f.eks bruger til at male figurer med i f.eks Warhammer. De fås nogle steder i boghandler, eller på internettet.
Nail art pensler.

Nail art stickers: Klistermærker med figurer til neglene. Findes i utallige størrelser og figurer og kan købes på f.eks Ebay til ingen penge. Man kan også lave sine egne ved at male på en plastiklomme med neglelak, lade det tørre og sætte det på neglen, afslutte med toplak. Se her.
Barry M - Racing Green + Inglot glitter og guld stickers.

Neglebånds-olie: En olie der fugter ens neglebånd og formindsker udtørring og flossede neglebånd. Olien kan indeholder forskellige ingredienser. Man kommer den på rundt om neglene ved neglebåndene. Stort set alle mærker har en neglebånds-olie i deres sortiment. Vi bruger CND - Solaroil og OPI - Avoplex.
OPI  - Avoplex Cuticle Oil.

Neglebånds-skubber: På salonen får man næsten altid skubbet sine neglebånd tilbage, men det er noget man skal være forstigtig med, da man nemt kan gøre skade på dem. Så gør du det derhjemme, så vær påpasselig med ikke at være for voldsom. Husk at bruge en neglebånds olie eller et andet fugtgivende produkt på neglebåndende inden du skubber.  Neglebånds-skubberen kan både være af plastik, træ eller metal. Metal er oftest brugt på saloner, og træ er til hjemmebrug, da de ikke er så voldsomme ved neglebåndende.
Neglebånds-skubber i træ.

Negleform: Den form man filer sine negle i. Her i 2013 er de mandelformede negle trendy. Der findes en masse forskellige former, fra oval til squoval. Google "nail shapes" for flere forslag.

Neglehærder: (negleforstærker) En underlak som styrker ens negle, "får dem til at gro hurtigere" og får dem til at knække og flosse mindre. Neglehærder kan bruges hver dag og vi bruger det især i den kolde del af året, hvor neglene især er udsatte. Vi bruger Duri - Rejuvacote som indeholder formaldehyd. Det er et fy ord indenfor kemi og negle, men det er dælme godt.Neglelakfjerner: Med eller uden acetone, med olier, vitaminer. I en flaske eller bøtte. Kært barn har mange navne, men de bruges alle til én ting: At fjerne din neglelak med. Husk ikke at bruge din neglelakfjerner til at fortynde neglelak med. Den opløser den nemlig. Brug i stedet neglelakfortynder (se nedenunder).
Matas neglelakfjerner i bøtte.

Neglelak fortynder: Fortynder, ja det siger sig selv hvad den gør. Har man en neglelak der er blevet tyk, så kan man komme nogle dråber fortynder i, ryste og så er lakken som ny. Super smart! Man kan også bruge fortynder i sin toplak. Vi bruger OPI Thinner og Seche Restore.

Nude: (hudfarvet/naked) En neglelak der har en hudfarvet nuance. Lige så mange forskellige hudtoner der findes, lige så mange forskellige neglelakker med hudfarver findes der. Der findes med sikkerhed en til alle.
Nilens Jord - 204.

O
Ombre: En måde at lave nem negleart på. Man skal bruge 5 forskellige neglelakker i 1 fælles farve, men i 5 forskellige nuancer. F.eks fra lys til mørk. Man kan også bruge 1 farve og blande sort og hvid i, men det er mere omfattende. Man starter fra tommel eller lille finger med den lyseste eller mørkeste farve og så arbejder man sig over til den modsatte side. Dette bliver tit forvekslet med gradient.
Ombre med lilla nuancer.

Opbevaring: Man skal opbevare sine neglelakker mørkt og køligt. (dog ikke i et køleskab, da der kan komme fugt i flasken og dermed gøre lakken tynd og sjasket). Vi har vores i skuffer og lader dem ikke stå i sollys. Det er flot at lade dem stå fremme, men sørg for de ikke står i direkte sollys eller i meget varme.

P
Peel-Off Base: En underlak som kan pilles af igen uden brug af neglelakfjerner. Man bruger oftest denne type underlak hvis man har svært aftagelig glitter neglelak på. Man skal dog ikke bruge denne type for tit, da den kan fjerne dele af det øverste lag på neglen. Nogle bruger en hobbylim til dette. Essence har lavet en billig og effektiv udgave til neglene.


R
Ridgefiller: En underlak der får neglene til at virke mindre ujævne. Det er særligt godt at bruge ridgefiller hvis man har ujævnheder i neglene eller bruger en metallisk neglelak, der viser alle ujævnheder i neglene.

Ruffian: En slags omvendt halvmåne manicure. Her følger man neglens form i stedet. Det er nemmere at vise, end at forklare. Ruffian manicuren er lavet af CND til designer huset Ruffians modeshow i 2010.
Ruffian manicure. Se indlæg med guide her.

S
Saran wrap: En måde at lave negleart på. Man bruger et stykke plastik (plastiklomme/mad plastikpose), drypper neglelak dråber på i forskelllige farver, folder det på midten og bagefter over på neglene. Man kan også dryppe direkte på neglene og bruge noget madoverdæknings-film til at blande farverne på neglene.
Saran Wrap manicure. Se indlæg her.

Shimmerneglelak: En type neglelak med effekt. Shimmer er som bitte små glitter stykker, oftest i sølv eller hvide farver, der giver lakken en skinnende effekt. Der kan dog også være farvet shimmer i lakken.
Alessandro - Sophisticated Mauve.

Skittle: En måde at lave nem negleart på. Næsten det samme som med ombre manicuren. Her skal man bare bruge 5 forskellige farver. Manicuren har navn fra de små farvede slik pastiller Skittles.
Skittles med Gosh lakker. Se indlæg her.

Splatter: Denne manicure er en af dem der sviner, når man laver den. Man bør derfor altid starte med at derfor altid starte med at afmaske rundt om neglene med evt tape eller peel off base. (se Peel off base). Der er flere måder at lave splatter på. 1: Puste neglelakken ud gennem et sugerør 2: Komme neglelak på en lille parfumetesterflaske og spraye det på.
Splatter manicure.

Sponge: (makeup-svamp) Er det værktøj vi bruger til gradient manicuren. Jo finere svamp, jo finere gradient kan man lave. Har prøvet med en opvaskesvamp og det blev ikke noget godt resultat.

Stamping: Til dette bruger man en prægeplade, en tyk neglelak, en skraber og en stempelpude. Man har en plade med et mønster i, som man kommer neglelak i, skraber overskydende fra og stempler det over på neglen med stempelpuden. Simpelt, men det kræver lidt øvelse. Konad er et af de mærker der har lavet både prægeplader, speciel lak og andet udstyr til at lave dette. Der findes også andre mærker som Bundlemonster, Daschica m.fl og en masse e-tailere som sælger plader som Ninja Polish og Ebay.
Konad stempel.

   bSShhhhhh
Striping Tape: En tynd tape, som fås i mange farver. Kan bruges til at lave tape manicure eller man kan lade den sidde på neglen og komme toplak ovenpå.
Lilla metallisk striping tape.

Sugar Spun: (spundet sukker) En måde at lave negleart på. Den tager en del tid, men resultatet er helt særligt. Man tager en klat neglelak og rører rundt i den den til den laver strenge af neglelak. Herefter kan man så trække strengene hen over neglene, så det ligner flydende sukker der er spundet om neglen. Øvelse gør mester.
Sugar Spun manicure. Læs indlæg her.


T
Tape manicure: Til denne manicure kan man bruge forskellig slags tape. Den tynde striping tape, fransk manicure stickers eller alm tape fra rulle. Mulighederne er mange, alt efter hvilket resultat man søger. Man kommer tapen på for at lave lige kanter hvis der skal være flere farver på neglen. F.eks til Color Block manicuren. Man kan også male med neglelakken direkte på tapen, lade det tørre og klippe det ud i f.eks trekanter og sætte det fast på neglen.

Tekstur: (sand/liquid sand/texture/pixiedust/sugarmat osv) Trenden fra 2013 er tekstur på neglene. Her skal man kunne mærke en ru overflade, med eller uden glitter. Stort set alle mærker har deres egen variant og er sikker på, at 2014 byder på endnu flere.
Kiko - Sugarmat neglelakker i 3 farver.

Top coat: (overlak/toplak) En uundværlig del af en neglelak brugers arsenal. Den hjælper med at gøre neglelakken endnu mere holdbar, beskytter negleart, hærder neglen, får evt. tørretiden til at gå hurtigere. De fås både i varianter der gør ens negle mere skinnende og matte (se mat neglelak/toplak). Vi bruger Seche, Poshé, Essie og Sally Hansen. Stort set hvert mærke har deres egen variant.


V
Vandoverføringsmærker: (water decals) Disse er næsten lige som klistermærker, dog uden klister. De sidder på ark, som man klipper ud (rundt om figuren), dypper i vand og så kan man glide dem af arket og over på neglen. Til sidst afslutter man med toplak. Disse kan købes billigt på f.eks Ebay.
Vandoverføringsmærker med Svampebob.

Velvet: (flocking powder) Det er en manicure man laver med et pulver, som på engelsk hedder flocking powder. Man kommer først et lag neglelak på og mens den er våd drysser man pulveret på neglen, trykker let og lader det tørre. Så får neglene et fløjlsblødt udseende. Ciaté har lavet et sæt med neglelak og pulver og kalder det Velvet Manicure. Man kan dog også købe pulveret på f.eks Ebay i små glas.
Velvet manicure. Læs indlæg her.
Vinylux: CND har med Shellac'en lavet et imponerende holdbart professionelt produkt og i 2013 lancerede de så en variant til hjemmebrug. Det blev til Vinylux og den kræver ingen UV lampe. Den kan holde i op til 7 dage.
CND Vinulux. 7 dages neglelak.


W
Water color: (vandfarve) Dette er en måde at lave negleart på. Man gør følgende: 1. Drypper små dråber neglelak på neglen (1 farve ad gangen) 2. Tager en pensel dyppet i lidt acetone og rører ved dråberne til de flyder ud. 3. Gentager med andre farver og afslutter med toplak. Dette får neglelakken til at ligne vandfarver. Nemt og hurtigt smukt.

Water marble: (vand marmorering) Endnu en måde at bruge vand på i negleart. Man tager en skål med vand, drypper neglelak ned i til det flyder ud, laver mønstre med en tandstik, dotting tool eller kuglepen, dypper neglen i og vupti. Det kræver dog en del øvelse og at afmaske ens negle med tape først, for det sviner en del.
Water Marble guide her.

Water Spotted: (black spotted) OPI lancerede i 2012 en neglelak med en særlig effekt, som desværre er udgået. Den lavede hullede pletter på neglene når den tørrede. Lidt på samme måde som en krakelerings neglelak. Man kan dog lave det selv på en anden måde, nemlig Water Spotted manicure. Man gør på samme måde som med water marble, dog med masser af dråber med sort neglelak og i stedet for at trække mønstre i lakken, så tager man en hårlak/vandforstøver og sprøjter til der kommer små huller i lakken og derefter kommer man så sin negl ned i og forsejler med toplak til sidst.
Water spotted manicure i blå.


0 kommentarer:

Send en kommentar